Postări pe forum

Muscle Maker
16 mai 2022
In Discuții Generale
A sosit momentul să tratăm despre diete,cele mai năstrușnice din câte le-au trecut ”cercetătorilor”prin cap.Moda dietelor,consfătuirilor în această direcție este pristină,am putea spune că merge până la regele Hammurabi(1810-1750 î.Hr.) ,acel rege din Babilon care te învață cum să îți faci dreptate pe măsura răului suportat,de exemplu deținea legi și pentru grădinărit care se puteau păstra și până azi,iată:”Dacă grădinarul nu și-a făcut treaba bine, iar plantele suferă, el va plăti pierderea în funcție de producția vecinului.”Fair enough?Ok,nu chiar toate legile lui pot trece fără o ridicare de sprânceană ,dacă nu uluială si consternare morală pentru bonomi ;mai departe însă ,ceva mai tărziu părintele medicinei-Hippocrat(cine l-ar putea rata) tinde să pară ceva mai rezonabil în ceea ce ne interesează pe noi și anume niscaiva sfaturi de cum să îți menții greutatea.El avea să înainteze următoarele,parafrazez și interpretez,dacă vrei să pierzi în greutate,ar trebui să vâslești la galere înainte de masă,precum un thetes-glumesc,dar mi-a venit în minte armata pe care și-a constituit-o strategul Temistocle în a-i învinge pe perși la Salamina,în 480 î.Hr. și anume faptul că era alcătuită exclusiv din theți,o categorie de sclavi fără stăpân,țărani dezrădăcinați de pământ supuși să vagabondeze și să cerșească.Așadar,efort la greu înainte de siestă!Un alt sfat ar fi să îți iei masa cât încă respiri cu dificultate și îngreunat de numeroase cazne,probabil se referea la a nu mânca niciodată în tihnă,că atunci ”se pune”am adăuga azi:).Iar un altul ceva mai decent,dar tot parcă desemnat de tâlharul de Procust,să iei doar o masă pe zi-până aici pare a fi un Warrior Diet din Paleolitic readaptat internauților-însă fără să mergi la băi-locul de relax în acea perioadă-și să faci cumva să dormi pe tare,iar piesa de rezistență și ingredientul ultim era să stai dezbrăcat cât mai mult timp posibil.Probabil un motiv din care deducem toate acele amfore și statuete ale semi-zeilor din Atica fără prea multe haine pe dânsele,doar așa crește metabolismul în chip milenar.Mai în glumă,mai în serios chiar există o dietă redactată de cunoscutul dr.Oz ,invitat permanent la emisiunile de televiziune ale dnei Oprah Winfrey și care ne învață să ne iubim corpul,studiindu-ne mai mult în oglindă,de aici va decurge o creștere a self-esteemului ,iar ca magia să indeplinească farmecele oglinjoarei trebuie să se scrie pe foaie trei părți ale corpului la care ținem cel mai tare,descriindu-le pozitiv pe principiul ”Cine-i cea mai frumoasă din țară”.Apoi ni se mai spune că am avea de alcătuit un cufăr cu hainele care ne aranjează cel mai bine,în care ne simțim grozav și ne pun în lumina potrivită,care probabil maschează micile defecte.Ca apoi să fim îndemnați de dr.Oz-având în vedere de cum s-a încetinit metabolismul populaţiei cu câte 5 procente la fiecare 10 ani-să îngurgităm câteva boostere naturale de metabolism,mai precis niște Forskolin,extract de Banaba și Oțet balsamic plus castraveți murați-or fi ceva heringi roșii și trăgători la ţintă în spatele acestor afirmații ale domnului doctor,nu neagă nimeni indiciile.Acum că tot am deschis Cutia Pandorei să scoatem la lumină doar câteva din dietele care ne-au petrecut de-a lungul timpului,care mai de care mai inovative la vremea lor.Anii 80,respectiv acei ani în care cultul pentru trup își făcea simțită prezența odată cu pionieratul lui Arnold Schwarzenegger,după o perioadă de rebeliune și psihedelice,tutun și întâlniri în devălmășie,ne gândim aici doar la câteva festivaluri devenite fenomen cultural-Woodstock-chiar și Cenaclul Flacăra pe la noi.Așadar,în acei ani când industria de pilule magice abia făcea ochi pe continentul american,căci unde altundeva,laboratoarele La-Mar din UK împrumută conceptul și ies la înaintare cu ceva la care puțini s-au fi gândit!Ce ar fi să slăbești local folosind doar săpunul nostru?Pur și simplu,începi și freci acolo unde te doare mai tare,pe abdomen de pildă sau mușchii fesieri,astfel nu trebuie să recurgi la nicio dietă iar minunea va avea să se întâmple:”Be as slime as you wish”se scria sub titlul ”Wash away fat and years of age” al unei publicații.Ceva ce am putea spune că s-a păstrat până azi,cu vestitele creme anticelulitice,care promit reducția pe spot a grăsimii,doar să fie aplicate cu vigurozitate.Te vor arde puțin tot pe spot și la buzunar,dar ce mai contează,tradiția merge mai departe,a fortiori că e vintage. Acum de ar fi să trecem la dietele propriu-zise ,anume acolo unde ai de mâncat sau de eliminat din alimentele zilnice ar fi de adăugat cea cu supă de varză ,care promite slăbirea a 7 kg în 7 zile,de ce natură sunt ele și cum vei arăta după-mai precis atunci când reintroduci alimentele ”normale”nu ni se mai spune.Important e că dai multe kg de apă jos și apoi vezi tu cum dregi varza,pardon busuiocul.Că doar nu vei mânca și în următoarele zile varză la plic,varză fiartă,varză călită,varză murată,zeamă de varză la care mai poți adăuga și câteva fructe și legume,dar să nu cumva să te atingi de cartofi și banane(deh amidon)și fasole boabe,mazăre ori porumb (deh leguminoase uscate).Adunând și împărțind nu am putea omite extremele cu ale lor repercursiuni la modă până în ziua de astăzi.Mă gândesc la regimul lui dr.Robert Atkins,ce a propus la începutul anilor 70 eliminarea tuturor carbohidraților din dietă,pe cât posibil,filosofia din spate constând într-o inversare a modului de hrănire al celulelor,acestea afirma el și avea dreptate vor face un viraj spre catabolizarea proteinelor și grăsimilor fie din alimentație fie din propriile depozite,iar cheia scăderii în greutate pe lângă apa eliminată la pachet odată cu lipsa hidraților de carbon din alimentație sunt compușii cetonici;oxidarea grăsimilor,proteinelor ar genera un nou tip de glucoză pe care organismul o va avea la dispoziție ca energie.Ce a lăsat deoparte știința din spatele dietei Atkins este că,creierul nu se poate hrăni decât cu glucoză,motiv pentru care în lipsa carbohidraților (ne putem gândi aici la eschimoșii de altădată)creierul va extrage din proteine și grăsimi-în cantitate mult mai mică-glucoza necesară,astfel acesta ajunge să se hrănească cu o glucoză de mâna a doua,improprie unui script programat de zeci de mii de ani să funcționeze exclusiv cu glucoză!În tot acest vortex de cataliză și imbricare din gluconeogeneză vor reieși compuși dovediți toxici pentru organism(amoniac,acetonă,benzofenonă),ok ultima nu neapărat,dar trebuie ținut cont că este la rândul ei un perturbator endocrin ce poate conduce la diferite tumori canceroase,defecte la naștere și dezvoltare deficitară.Long story short născocirea lui dr.Atkins poate face mai mult rău decât bine,cu toate că există cazuri care s-au adaptat pe ea în mod neaşteptat,aceasta nu este un argument solid pentru susținerea și propagarea ei în rândul maselor.Organismul se adaptează la orice și poate trai în chip privativ de multe aspecte,asta nu înseamnă că este și recomandat să se procedeze astfel.Există supraviețuitori ai lagărelor de exterminare de la Dachau,Buchenwald sau Auschwitz-Birkenau,dar acest lucru nu reprezintă un argument pentru existență,ceea ce au trăit acei oameni în respectivele condiții,vor avea repercursiuni asupra generațiilor ce le vor succeda probabil până la ultimul.Cine consideră contrariul,poate încerca câteva zile dieta cu pricina și va simți efectele secundare pe propriul organism(febră,constipație,respirație urât mirositoare,probleme digestive,sete excesivă,confuzie și anxietate,iritabilitate),iar pe termen lung s-a dovedit că va conduce la demineralizare osoasă,fracturi,inflamație și pietre la rinichi,arteroscleroză,acidoză,este suficient ca întregul demers epistemic transpare ca o elucubrație,până și dr.Atkins suferea de cardiomiopatie,iar infarctul miocardic în urma căruia s-a constat decesul a fost pus pe seama contractării unui virus,nicidecum a dietei,fosta soție refuzând autopsia.Pe termen scurt,s-a dovedit în schimb că poate ameliora în pofida efectelor secundare amintite probleme să le spunem așa mai grave,de la diabet de tip 2,sindrom X până la boli degenerative ale sistemului nervos(Alzheimer) și boala Parkinson,iar epilepsia ar putea fi ținută sub control.Bine ar fi să nu se ajungă acolo,încât să fie nevoie a se apela la dieta ketogenică pentru eventuale beneficii,deoarece am aflat deja dezavantajele,mai ales pe termen lung.Ce alte diete ar mai face deliciul publicului,ne vom rezuma doar la a le enumera din lipsa de spațiu!Opusul regimului ketogenic,propus de dr.Dean Ornish,care este de fapt un întreg ”lifestyle medicine” și presupune așa cum v-ați dat seama o dietă în care proteinele şi grăsimile din carne lipsesc cu desăvârșire.Apar în schimb cele vegetale dar și lactatele(ouă,lapte,brânză și iaurt low fat)grăsimile sănătoase provenite din oleaginoase și ulei de pește,carbohidrații cu o atenție sporită la cei rafinați,orezul alb,pâinea albă.Conform scriptului de mai sus dr.Ornish pare că a nimerit un pai mai lung,deoarece nu face decât să sancționeze derapajele unei revoluții tehnologice care conduce,veți vedea și câteva cifre pe viitor la o creștere în greutate aproape alarmantă.Poate reprezenta ea o soluție pentru un număr general de oameni,bineînțeles că nu,ar fi o utopie și acesta e singurul argument fără a mai fi nevoie să continuăm deconstrucția.Alte născociri,dar le voi lăsa pentru o altă ocazie,reprezintă tot atâtea ocazii de celebritate,dorință de marketare,ignoranță de sine/de ceilalți,cecitate intelectuală și meliorist fie spus filosofia chipului cioplit,a nu-ți face alți zei în afară de mine,tradus prin ce mi se potrivește mie(fie că sunt medic,nutriționist,biolog,antrenor,sportiv,vedetă,vlogger)li se va potrivi tuturor,pentru că nu-i așa eu sunt<< L'homme universel>>,ce n-am stat să mă caut și scotocesc o secundă,dar de vreme ce resimt "unidimensionnele"mai pot şi"pluriel”,când dacă aș putea trage câteva semnale de alarmă în primul rând la <moi>,aș constata că aspiraţia secolului XVII european,acel <honnête homme> pare varianta cea mai decentă pe care aș putea-o adopta,Jean-Baptiste Poquelin alias Molière ar îngădui întocmai,ceea ce nu e puțin lucru. Surse: https://www.britannica.com/biography/Hippocrates https://www.oprah.com/health/the-naked-diet-plan-dr-oz http://www.avasdr.ro/index.php/blog/107-legislatie/legislatie-internationala/137-codul-lui-hammurabi https://www.dailymail.co.uk/femail/article-2269588/Wash-away-FAT-years-age-Hilarious-ads-1920s-claims-away-today.html https://echa.europa.eu/ro/hot-topics/endocrine-disruptors https://www.ornish.com/proven-program/nutrition/ https://www.news-medical.net/health/Ketogenic-Diet-Side-Effects.aspx
„Qu'ils mangent de la brioche”
 content media
0
0
54
Muscle Maker
02 mai 2022
In Discuții Generale
În foarte multe lanuri de grâu de peste Ocean,în State mai precis cât și în Canada veți găsi următoarea pancartă la intrare”If you ate today,thank a farmer”.De înțeles cumva și foarte intuitiv,pentru că fără activitatea acestor itineranți cultivatori de plante,populația globului nu ar avea ce mânca,la propriu.Apropo,acum 50 de ani 70 % din populația globului se preocupa cu agricultura,pentru a-și oferi o hrană și a avea ce pune pe masă,astăzi acest procent a scăzut la doar 2%,pare-se că nu mai suntem interesați atât de tare de ceea ce mâncăm,lăsându-ne organismul și viața în mâna altora,a 4-a Revoluție Industrială ar îngăima progresiștii-That's evolution!why do you complain?”Stați să îl descoperim pe 5.0 și atunci să vezi înnoire,de nu l-am descoperit deja prin circuite integrate și furnicar cu drone.Dăm puțin mai mult timpul înapoi și mergem la cea mai importantă reacție chimică din univers,și anume fotosinteza,pentru a face o paralelă cu agricultura actuală.Tradusă simplu,prin fotosinteză plantele inspiră din atmosferă dioxidul de carbon,monoxidul de dihidrogen-H2o(apa)pentru a expira oxigen și toate celelalte proprietăți chimice din care aceasta este compusă organic(vitamine,minerale,etc).Acum pentru a exprima ceva ce poate irita urechea omnivorilor de pretutindeni,vom spune că omul se hrănește cu plante chiar dacă este carnivor!Voilà,prin aceeași fotosinteză,deoarece animalele din care ulterior ar fi procesată carnea pentru a ajunge în cuptoarele și tigăile unora se hrănesc tot cu plante.Punem pariu că știați.Nimic apologetic aici în privința veganismului,no way păstrând proporția.Ba mai mult problema este veche și poate fi citită în cheia despărțirii și unirii,așa cum o făcea filosoful grec Anaxagora(500-423 BC).El avea să afirme în concepția sa despre materie următoarea dilemă,trăgând și concluzia :Cum se face că din nimic nu se poate naște ceva?Așadar,lucrurile(materia)sunt alcătuite din particule neschimbătoare,astfel procesul nașterii și al morții va fi înlocuit de cel al unirii și despărțirii,argumentația-”cum se face că pâinea pe care o mâncăm se transformă în oase, carne, vene şi păr ? Sau apa râului care udă rădăcinile copacului devine ramuri,frunze sau flori?-ergo ”în pâinea pe care o mâncăm se află sedimentate elementele corpului nostru, chiar înainte de a consuma aceste alimente.De exemplu, sângele nostru este amestecat în alimente chiar înainte de a fi el prezent în compoziţia corpului nostru.”-destul de smart,nu-i așa?Concluzia sa este că la baza materiei stau semințele(spermata) care o fac posibilă,ceea ce Aristotel va numi mai tărziu homeomerii,particule recesive apte să se îmbine în chip divizibil și asemănător ,iar Epicur și mai tărziu va postula în bună tradiție democriteană atomii!Revenind la culturile de ”solanacee” ,în termeni istorici cultivarea parcelată merge până la primele Civilizații din Semiluna Fertilă,dar nu numai.Continentul american,cel chinez sau indian,cu ale sale Civilizații,au oferit în egală măsură culturi de plante tuberculifere devenite ulterior exotice pentru europeni;culturile de orez,cartof,porumb,bumbac,trestie de zahăr,arbori de cafea,cacao,etc.Sistemul de cultivare de asemenea a contat în privința unui spor demografic pe diferite regiuni,perioada protoistorică,cea a cultivării pământului an de an a favorizat pe termen mediu o productivitate scăzută.Fertilizarea terenurilor operată în Antichitate,zona mediteraneană preponderent și lucrativă bianual a produs un surplus de producție și datorită binomului adoptat,un an de odihnă cu un an de însămânțare.Astfel solul avea să fie prelucrat la sfârșitul primăverii până la perioada de însămânțare cu un an pauză.Evul Mediu(specific european) aduce cu sine anul trei de productivitate,alternând culturile și perioadele de ”odihnă cultivată” cu perioadele însămânțare în funcție de leguminoasele și cerealele fertilizate.Tehnica trienală a contribuit și la ameliorarea riscului de secetă.Cereale precum ovăzul,secara,grâul,orzul au început să fie plantate toamna și recoltate primăvara(peste iarnă),ca în anul doi să poată fi cultivat meiul și plante cu un ciclu de viață mai scurt.Anul trei era lăsat să se odihnească pentru a fi petrecut și îngrășat de animale(ovine și caprine).Astăzi deținem tehnici ce pot produce cantități industriale de mâncare,nu pentru a hrăni întrega planetă(încă sau oare?)dar suficiente pentru o mare parte din populația globului,în anul 2050 se preconizează că nevoia va urca la 10 miliarde de oameni.Omul recent este mai bine hrănit-păstrând posibilitatea alegerilor-decât orice alt individ din trecutul istoric,problema pe care timpul prezent o conține și care altminteri era aproape inexistentă este apariția fertilizatorilor de ordin sintetic și a pesticidelor.Destinate pentru a salvgarda culturi și parcele întinse de leguminoase și cerealiere,aceste substanțe,apte să anihileze invadatorii de dimensiuni mici-există voci protestatare-pătrund inclusiv în alimentația noastră zilnică și inevitabil pricinuiesc pe termen lung îmbolnăvirea organismului.O alta care a stârnit destulă revoltă în cadrul organizațiilor non-guvernamentale este flagelul alimentelor modificate genetic(GMO).Într-o lume ideală tuturor ne-ar conveni să ne putem hrăni cu alimente cultivate organic sau bio(ce nu folosesc fertilizatori și pesticide de ordin sintetic),însă acest lucru nu este posibil la scală extinsă,cu toate că există o industrie recentă care realizează profituri frumoase de pe urma acestui tip de advertising.Dacă tot ar fi vorba să ne alimentăm organic,se recomandă gospodărirea prin fânețele și solarele proprii,folosind metode inovative de obținere a unor fertilizatori chiar din propria noastră ogradă-bălegarul de pildă-cel mai organic îngrășământ din toate câte există.Ne-o spune chiar pionierul culturilor agricole și fertilizatorilor Justus von Liebig(1803-1873),cel care va multiplica proprietățile îngrășământului de origine animală la o delimitare a sa prin munca de laborator.Acesta avea să observe că cele mai importante componente chimice favorabile inseminării sunt nitrogenul,fosforul și potasiul.Motiv pentru care astăzi identificăm acești compuși în proporții inegale-deoarece unele plante necesită o cantitate specifică-pe majoritatea fertilizatorilor(lichizi,solizi)de pe piață.Fritz Haber,laureat al premiului Nobel pentru chimie,din a doua parte a secolului XIX va merge chiar mai departe și descoperă că nitrogenul și hidrogenul împreună pot genera amoniac.Amoniacul combinat cu acidul nitric vor oferi azotatul de amoniu,ca o paranteză pe lângă faptul că este cel mai uzitat fertilizator astăzi la nivel industrial,este și un exploziv redutabil.Să dăm câteva exemple ,pe 16 aprilie 1947 în portul din Texas City,unde se aflau staționate două nave Grandcamp și High Flyer,acestea aveau să explodeze cauzând moartea a 583 de persoane și rănirea a altor 5000,cauza care a produs dezastrul a fost deținerea la bord a în jur de 3000 de tone de nitrat de amoniu.Un altul,din anul 1995 este cunoscut ca atacul terorist cu cei mai mulți morți(168 printre care și copii) de până la momentul 11 septembrie soldat pe teritoriu american, împotriva unei clădiri federale din Oklahoma City.Cineva va crede din afară că aceste deflagrații reprezintă o conspirație și că au loc doar la ei,nimic mai fals.Pe aici,mai precis la Mihăilești,jud Buzău, în anul 2004 avea loc explozia unui camion răsturnat de pe carosabil,acesta era încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu,18 oameni aveau să își piardă viața în nefericitul accident.Partea și mai sumbră dacă vreți a acestui compus chimic este că descompunerea lui lentă produce oxid de azot sau gaz de râs cum a mai fost denumit.Sarcasmul până la capăt face că acesta este un gaz cu efecte de seră,ce alături de dioxidul de carbon produce încălzire globală. Ce se pierde când ceva se căștigă,ar spune un ”modern tulburat”,păi planeta pentru a ne hrăni,deplasa,îmbrăca,încălzi pe noi,cetățenii ei.Va continua,timp să mai avem… Surse : Antonio Saltini, Istoria științelor agricole, vol. I, 1984 https://www.academia.edu/6440300/FILOSOFII_GRECI_IN_CAUTAREA_ARCHE http://ipm.ucanr.edu/PMG/PESTNOTES/pn74126.html https://www.sciencehistory.org/historical-profile/fritz-haber https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(11)62112-5/fulltext https://www.britannica.com/event/Oklahoma-City-bombing https://adevarul.ro/locale/buzau/au-trecut-17-ani-explozia-mihailesti-marile-tragedii-produse-soselele-romaniei-video-1_60ab4e2d5163ec42715e1ef1/index.html
Mulțumită agricultorilor content media
0
0
26
Muscle Maker
24 apr. 2022
In Discuții Generale
În primul rând Hristos a Înviat!Un pic cam neortodox să tratăm un subiect de nutriție și biochimie într-o zi atât de încărcată spiritual la nivel planetar.Însă nu avem încotro,și va trebui să admitem câteva cerințe ce se impun atunci când ne vom așeza în familie pentru a cinsti tradiționala masă de Paști,conform unei datini.În sens simmelian,datina reprezintă acea ”atenție asupra lumii înconjurătoare”specifică unei societăți ce oferă o siguranță a comportamentelor individuale și care nu face notă separată de religie,deoarece ambele se subsumează unei structuri favorabile anumitor popoare,din diferite timpuri.Ceea ce se conservă în mediile primare și care la nivelul societății educate/civilizate,ulterior secularizate a dat dreptul sau moralitatea sunt condițiile de viață și funcționare la unison ce trimit la coexistența unor imperative cât se poate de categorice.Tradiția sau datina nu diferă de religie pentru că ”devenirea religioasă a raporturilor caracterizează multiplu unul dintre stadiile dezvoltării lor”.În fine,dacă mediul o permitea am fi elaborat mai degrabă subiectul,acum revenind la partea manjabilă,obiect de salut între creștini, vedeta zilei este fără doar și poate oul. De unde titlul,mai înroșit sau în alte culori,încondeiat prin diferite tehnici,cu ceară ori felurite ornamente,puțini își pun problema conținutului de macronutrienți dar și micronutrienți pe care acesta îl posedă.Proteinele sunt abundente în acest aliment,afirmație ce nu reprezintă niciun element de noutate,lanțul de aminoacizi de asemenea este complet,la suta de grame,conținutul de carbohidrați este nesemnificativ spre zero,iar cel de grăsimi depășește cumva în anumite diete rația și nevoia zilnică,27-34% dintr-un gălbenuș de ou este compus din grăsimi nedegradabile în apă decât la temperaturi foarte mari(71 de grade Celsius).Albușul în schimb nu conține grăsimi,iar procentul de proteine este la un procentaj de 12 % cu un nivel de degradare apoasă la 63 de grade celsius.Nivelul de colesterol per gălbenuș este în același timp unul mare(10g),dar acest lucru ar reprezenta un mit în mintea consumatorului,pentru că organismul are capacitatea singur de a-și produce colesterolul în ficat,din grăsimile saturate provenite din alimente.Așadar,nu cantitatea de colesterol ar conta aici,ci nivelul grăsimilor totale din dietă.Acest lucru nu înseamnă că putem mânca câte ouă(gălbenușuri,la albușuri problema se pune altfel)fără să ținem cont de cantitatea de grăsime saturată pe care acestea o conțin.Însă pe lângă respectiva teamă ce o poartă cu ele,gălbenușurile mai conțin luteină,colină,cantități semnificative de vitamina A și D,micronutrienți ce întrețin atât sănătatea ochilor cât și a creierului acompaniat de sistemul nervos central.Proteinele sunt și ele în număr chiar mai mare decât la albuș-16%-cu un lanț ramificat de aminoacizi superior altor surse.Întotdeauna trebuie avut în vedere spre deosebire de ceilalți doi macronutrienți,că proteina pe lângă atomii de carbon,hidrogen și oxigen conține și atomi de nitrogen.Practicanții de sport,atleții și competitorii sunt interesați inclusiv de a menține o balanță pozitivă de nitrogen,deși aceasta poate varia în funcție de stilul de antrenament și nu atât de un aport proteic mărit.Mai multe proteine în alimentație nu echivalează neapărat cu o hipertrofie în masă musculară generată de stilmul;totalul caloriilor,stilul de viață,regimul de antrenament concură mai degrabă la o sinteză anabolică ce permite individului să păstreze într-un echilibru balanța atomilor de nitrogen. Dar dacă am tot amintit ce reprezintă aportul acestui macronutrient în dietă și care sunt beneficiile lui,cred că s-ar impune o paranteză despre deficitul de proteină și unde poate duce el atunci când aceasta are loc.În literatura de specialitate malnutriția este tratată ca întreg și ca fenomen biochimic,social,cultural,antropologic.Noi ne vom rezuma doar la prima parte și vom înainta bazele formei ei de apariție care sunt în general 4: aportul insuficient de alimente,absorbția deficitară de macronutrienți și micronutrienți,pierderea crescută de nutrienți și imbalanța totală a numărului de calorii zilnice.Manifestarea ce se referă la o expediere crescută de calorii ce determină dezechilibrul homeostazic poartă numele de marasm alimentar.Iar manifestarea care se caracterizează printr-o deficiență de absorbție a organismului la nivelul proteinelor totale din alimentație a rămas cunoscută ca fenomenul ”celui de al doilea copil”-kwashiorkor,cuvânt intrat în lexic de proveniență africană.În unele părți ale lumii-mai specific pe continentul african-,apariția celui de al doilea copil poate suporta un deficit de raționalizare a alimentelor cât și de înțărcare,dat fiind că va fi privilegiat cel mai recent născut,astfel această insuficiență spre deosebire de marasmul alimentar poate avea loc și la copii cu vârste mai înaintate.Procesul de degradare al ființei ulterior umane este unul cât se poate de dramatic,aceasta trece prin dezvoltare incompletă a fetusului,retardatare antropomorfă, atrofie musculară ,scăderea continua în greutate,distensie abdominală și arsuri de piele.Complicațiile de aici,dacă mai pot fi numite astfel sunt și mai crunte pentru o dezvoltare cât de cât normală a copilului,singura veste bună este că acest fenomen poate fi contracarat de este descoperit la timp.Soluția?Creșterea nivelului economic în țările defavorizate de pe glob,abolirea sărăciei sau altfel spus,grija pentru celălalt!Într-o societate multi-etnică dar înglobantă și omogenă ne-am obișnuit să nu ne pese -culmea paradoxului-de ce se întâmplă dincolo de curtea noastră.Bătrânul Țuțea avea să afirme ceva aproape imemorial pentru multiculturalism -”Să fim serioși,Iisus Hristos nu s-a născut la Fălticeni.”Decolonizarea a contribuit la un și mai mare deficit de capital în țările trecute prin fenomen și o înavuțire pentru foștii coloniali.Democrația -fără a lua în calcul câteva exemple de state al căror regim de funcționare n-a trecut încă la separarea puterilor în stat-,ar trebui să confere în primul rând ceea ce este stipulat în a sa politică din primele paragrafe,și anume egaliatea de șanse,dacă echivalarea economică pe cap de locuitor este o utopie.Problema acută se pune tot în termeni de inegalitate și laissez-faire economic;suveranitatea demosului,dreptul său de a lua decizii prin reprezentanți încă se lasă așteptat,ca să nu mai vorbim de libertate,un alt ingredient constitutiv unui modus operandi hegemon planetar și care pare a nu se reverbera în chiar toți adepții.Însă ce este frapant la societatea actuală,globalizantă și unipolară este că-vai!după atâta amar de timp-nu a catadicsit să îl depășească pe J.J.Rousseau ,ce afirma în Contractul social-ferment de-o Revoluție Franceză-următoarele :”Omul s-a născut liber, dar pretutindeni este în lanțuri.”Conchidem ziua de astăzi astfel,poate fi semnificativ,în filigran și printre atâtea găteli. Surse: Religia/Georg Simmel;introd.de Nae Ionescu;trad.și postf.de Lucian Pricop-Bucuresti:Cartex,2018 https://www.health.harvard.edu/heart-health/are-eggs-risky-for-heart-health https://www.egginfo.co.uk/egg-nutrition-and-health/egg-nutrition-information/white-and-yolk/compare https://www.lecturio.com/concepts/malnutrition/ https://www.mac-nutrition.com/articles/sports-nutrition/nitrogen-balance-and-muscle-gain https://ro.weblogographic.com/difference-between-kwashiorkor-and-marasmus-612800
Oul,despre el va fi vorba. content media
0
0
40
Muscle Maker
27 ian. 2021
In Discuții Generale
0
1
97